• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Energomonitor

Agencija za energetiku Grada Novog Sada je u saradnji sa firmom „CRC“ doo iz Bačkog Petrovca tokom 2018. i 2019. godine realizovala projekat „Energomonitor“ čiji je cilj bio da se u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu omogući praćenje potrošnje energije i energenata (voda, električna energija, toplotna energija) u realnom vremenu.

U tom cilju u školi je instalirana oprema za merenje, balansiranje i optimizaciju potrošnje energenata, odnosno praćenje potrošnje energije u realnom vremenu (hardver + softver), a uz pomoć nadležnih javno-komunalnih preduzeća obezbeđeni su novi merači sa impulsnim izlazima za električnu energiju, vodu i toplotnu energiju.

Ukupna vrednost projekta je iznosila oko 1.400.000,00 dinara, a sva sredstva za njegovu realizaciju su obezbeđena putem donacije. U holu, na prvom spratu škole, postavljen je monitor na kome učenici, nastavnici i gosti škole mogu da vide prikaze potrošnje energije u školi po izabranim kriterijumima (trenutna, dnevna, sedmična, mesečna, godišnja potrošnja po izabranoj vrsti energenta). Putem servera na koji se deponuju svi očitani podaci, moguće je pratiti potrošnju energije u školi sa bilo kog mesta koje poseduje internet i lap-top. Realizacijom ovog projekta ETŠ „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu je ušla u grupu od nekoliko javnih objekata u Republici Srbiji koji ima ovakav način praćenja potrošnje energije, što predstavlja značajan korak u uvođenju sistema energetskog menadžmeta u Gradu Novog Sada.

U narednom periodu Agencija za energetiku Grada Novog Sada će pokušati da pronađe finansijska sredstva da se i u drugim javnim objektima iz nadležnosti Grada Novog Sada omogući praćenje potrošnje energije i energenata u realnom vremenu.

Energomonitor slika - 1 Energomonitor slika - 2 Energomonitor slika - 3