• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 35°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

IPA projekat "OEG" - "Obnovljiva energija u gradovima" "REC"-"Renewable Energy in Cities"

Projekat je realizovan u periodu od 26. februara 2013. do 25. avgusta 2014. godine, u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, u saradnji Grada Osijeka, kao vodećeg partnera, sa UNDP Hrvatska, i Grada Novog Sada, sa Agencijom za energetiku i Elektrotehničkom školom ''Mihajlo Pupin''.

Ukupna vrednost Projekta je bila 415.584,22 evra, a vrednost dela projekta koji se odnosi na Novi Sad 182.113,77 evra. Za realizaciju dela projekta koji se odnosi na Novi Sad, iz IPA fonda Evropske unije, obezbeđeno je 84% - 152.975,57 evra, a preostala sredstva je obezbedio Grad Novi Sad.

Cilj Projekta je bio da se, zajedničkim radom i razmenom znanja i iskustava, formiranjem demo-učionice u Elektrotehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'', organizovanjem radionica i seminara za predstavnike jedinica lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine i izradom brošura i letaka, podigne svest o potrebi razvoja i korišćenja obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti.

    Кao rezultat Projekta, u Elektrotehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'', formirana je i stavljena u funkciju demo-učionica za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost sa:
  • 1. sistemom za demonstraciju energetski efikasne javne rasvete korišćenjem LED tehnologije, sa automatskom vremenskom i svetlosnom regulacijom;
  • 2. sistemom za demonstraciju korišćenja solarne energije postavljanjem solarnih fotonaponskih panela;
  • 3. sistemom za demonstraciju korišćenja energije vetra postavljanjem vetrenjače;
  • 4. sistemom sa automatskim grejanjem na drvene pelete;
  • 5. vodoničnim gorivnim ćelijama;
  • 6. sistemom za demonstraciju pametnih kuća (upravljanje svetlom, grejanjem, klimatizacijom).

U okviru Projekta, korišćenjem termovizijske kamere i druge potrebne opreme, urađeno je potpuno energetsko snimanje zgrada Gradske kuće, Skupštine Grada Novog Sada, Doma zdravlja na Limanu IV, osnovne škole ''Jožef Atila'' i osnovne škole ''Nikola Tesla''. Rezultati dobijeni energetskim snimanjem će poslužiti kao osnov pri donošenju odluka o rekonstrukciji ovih objekata, odnosno izradi energetskih studija za rekonstrukciju u skladu sa standardima Evropske unije.

Implementacijom Informacionog sistema za upravljanje energijom koji je Republika Hrvatska ustupila Republici Srbiji, omogućeno je sistematsko praćenje i upravljanje energijom u javnim zgradama Novog Sada, kao i formiranje energetske baze podataka.

Za predstavnike lokalnih samouprava Novog Sada, Srbobrana, Bača, Bečeja, Vrbasa, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Žablja, Titela, Temerina, Beočina, Sremskih Кarlovaca, Sombora, Subotice, Rume, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Bačke Topole i Bačke Palanke organizovani su seminari i radionice na temu primene energetski efikasnih mera u saobraćaju, industriji, objektima, kao i upoznavanje sa Informacionim sistemom za upravljanje energijom u javnim zgradama i korišćenje ovog sistema za praćenje energetske potrošnje i izradu energetskih pregleda.

Predstavnici Novog Sada, Srbobrana, Bača, Bečeja, Vrbasa, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Žablja, Titela, Temerina, Beočina i Sremskih Кarlovaca su, pored upoznavanja sa Informacionim sistemom za upravljanje energijom u javnim zgradama, obučeni za korišćenje ovog sistema za permanentno praćenje energetske potrošnje u javnim zgradama na teritoriji svojih jedinica lokalne samouprave.

Izradom pilot godišnjeg plana i trogodišnjeg programa upravljanja energijom u Novom Sadu razvijena je metodologija za njihovu izradu u skladu sa EU standardima i Zakonom o efikasnom korišćenju energije.

U cilju jačanja svesti o potrebi razvoja i korišćenja obnovljivih izvora energije i primeni principa energetske efikasnosti, pripremljene su i odštampane 2 brošure i letak.

U brošuri koja je namenjena donosiocima odluka i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave dat je pregled Zakona o efikasnom korišćenju energije, sa osvrtom na obaveze jedinice lokalne samouprave proistekle iz ovog zakona, dok je u drugoj brošuri dat kratak pregled primene principa energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije pri projektovanju i izgradnji novih ili rekonstrukciji starih zgrada.

Obnovljiva energija u gradovima slika - 1 Obnovljiva energija u gradovima slika - 2 Obnovljiva energija u gradovima slika - 3 Obnovljiva energija u gradovima slika - 4 Obnovljiva energija u gradovima slika - 5 Obnovljiva energija u gradovima slika - 6 Obnovljiva energija u gradovima slika - 7