• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Agencija za energetiku Grada Novog Sada svečano obeležila 5. mart – Međunarodni dan energetske efikasnosti

Dana, 5. marta 2020. godine u Osnovnoj školi „Kosta Trifković“ u Novom Sadu svečano je obeležen Međunarodni dan energetske efikasnosti u organizaciji Agencije za energetiku Grada Novog Sada a uz podršku Gradske uprave za obrazovanje Grada Novog Sada. Ova manifestacija se organizuje drugu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije koje je uz podršku GIZ-a i KFW-a, a u okviru Nemačko-Srpske saradnje, pripremilo promotivne materijale u vidu plakata i edukativne dečije društvene igre na temu energetske efikasnosti.

U okviru obeležavanja ovog značajnog datuma, Agencija je organizovala izložbu literarnih radova na temu energetske efikasnosti i takmičenje školskih timova u igranju društvene igre „Igraj za energiju“. Učešće u obeležavanju 5. marta – Međunarodnog dana energetske efikasnosti je uzela većina osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada. Na početku ove manifestacije, pozdravnu reč prisutnim učenicima i nastavnicima je uputio Milan Spasojević, direktor Osnovne škole „Kosta Trifković“, a zatim im se obratio i Aleksandar N. Ašonja, direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada i Energetski menadžer Grada Novog Sada koji je istakao značaj i potrebu obeležavanja ovog datuma. Takođe, prisutnima se obratila i Jasna Skomrak, profesor u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, koja je prisutne upoznala sa svim aktivnostima koje se u njenoj školi preduzimaju po pitanju unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Zatim se prešlo na takmičenje školskih timova u igranju igre „Igraj za energiju“, nakon čijeg završetka su dodeljene nagrade najboljim školama. Nagrade su dodeljene sledećim školama:

  1. mesto – POŠ „Mika Antić“, Novi Sad;
  2. mesto – OŠ „Đorđe Natošević“, Novi Sad;
  3. mesto – OŠ „Jovan Popović“, Novi Sad.

Kada su u pitanju literarni radovi nagrade su dobili sledeći učenici:

1. mesto  

Doroteja Protić (V-5 odeljenje) OŠ „Miloš Crnjanski“, Novi Sad;

Petra Matijević (VII-2 razred) OŠ „Jovan Popović“, Novi Sad;

Tara Vojvodić (V-3 razred) OŠ „Miloš Crnjanski“, Novi Sad;

2. mesto  

Milica Oskomanovič (VII-4 razred) OŠ „Kosta Trifković“, Novi Sad;

Hana Zotin (V-3 razred) OŠ „Miloš Crnjanski“, Novi Sad;

Nina Stevan (V-2 razred) OŠ „Jovan Popović“, Novi Sad;

3. mesto

Sara Gvozdenac (V-2 razred) OŠ „Dositej Obradović“, Novi Sad;

Lana Marčić (VI-1 razred) OŠ „Jovan Popović“, Novi Sad;

Jana Bjelić (III-5 razred) OŠ „Nikola Tesla“, Novi Sad.

Svaki od nagrađenih učenika je dobio diplomu i jedan komplet edukativne društvene igre na temu energetske efikasnosti „Igraj za energiju“. Takođe, svi učenici koji su učestvovali u igranju društvene igre „Igraj za energiju“, bez obzira na ostvareni rezultat, su dobili po jedan komplet ove edukativne igrice.