• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 37°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Energetski kamp – Alđo, Segedin

Đaci osnovnih škola „Feher Ignac“ iz Alđa i „Nikola Tesla“ iz Novog Sada, kao i njihovi nastavnici imali su priliku da se ponovo sretnu od 20. do 22. septembra 2013. godine. Ovom prilikom domaćin je bila Lokalna samouprava Alđa, koja je osnovce iz Srbije i predstavnike Grada Novog Sada i Agencije za energetiku Grada Novog Sada ugostila u okviru projekta „Green school“ iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Otvaranje programa bilo je organizovano u osnovnoj školi „Feher Ignac“ u Alđu, gde su deca iz Alđa prigodnim kratkim programom dočekali svoje vršnjake, nastavnike i druge učesnike programa iz Novog Sada.

Nakon pozdravnih govora, direktorica škole Ivan Žužana pokazala je gostima ekološku školu. Tokom kratkog obilaska deca iz Srbije imala su prilike da saznaju šta sve čine osnovci u Alđu da bi zaštitili svoju životnu sredinu, i mogli su videti interesantna građevinska rešenja koja doprinose energetski efikasnom funkcionisanju škole.

Popodne smo prvo posetili i upoznali MOL-ov naftni pogon u Alđeu. Tokom posete upoznali smo se sa procesom nastajanja nafte. Svima je postalo jasno, da su za dobijanje takvog neobnovljivog izvora energije potrebni prirodni procesi koji traju više miliona godina. Toliko vremena je potrebno, da bi kao rezultat procesa razlaganja organskih materija na dnu mora nastala nafta. U slučaju nafte, nije samo proces nastajanja komplikovan, već i način kako on iz dubine zemlje dospeva do naših stanova. Za vreme naše posete MOL-u u fabrici su se odvijali radovi na održavanju. To je potrebno uraditi u određenim vremenskim periodima da bi se aparati proverili i da bi optimalno funkcionisali.

Nakon toga, posetili smo fabriku za obradu plastike i informisali se o procesima rada, videli smo kako se prave plastični flakoni.

Sledeća tačka u programu dovela nas je do Tise. Život stanovnika Alđa oduvek je blisko povezan sa Tisom, ribolov je mnogima predstavljao način za preživljavanje. Na obali reke imali smo priliku da pogledamo demonstraciju starih alata ribolovaca, saznali smo puno o njihovom razvoju i primeni u lovu na razne vrste riba, a postalo nam je jasno i to, kako su stari ribolovci živeli u skladu sa prirodom, štitili je i pazili na nju.

Posle održane demonstracije starih alata ribolovaca, predveče smo stigli do smeštaja, do EKO Park hotela, čija bašta je prepuna prastarog drveća, a koji se nalazi na obali reke Tise i Mrtvog-Maroša. Nakon zauzimanja soba, deca su odmah krenula da izvide i najskrivenije kutke u parku.

Kako se spustila noć dočekao nas je još jedan program. Zajedno smo posmatrali zvezde uz pomoć teleskopa tipa Kasegrein sa glavnim objektivom od 40 cm u Planetarijumu Univerziteta u Segedinu. Pomogao nam je student astronomije, koji je đacima na veoma slikovit način preneo znanja o zagonetkama svemira.

Sledeće prepodne počelo je u interaktivnom centru prirodno-matematičkog znanja koji pripada Pedagoškom fakultetu „Juhas Đula“ pri Univerzitetu u Segedinu. Tu smo upoznali dva predavača, a oni su nam pokazali zagonetke biologije, hemije, matematike i fizike. Radionice su organizovane na dve lokacije. Mnoštvo interesantnih eksperimenata doprineli su tome da deca razmisle kako stvari oko nas funkcionišu, šta prouzrokuje promene u našem okruženju. Svaki eksperiment je ujedno ukazao i na raznovrsnost energije i mnogobrojne mogućnosti primene. Nakon predavanja pogledali smo i herbarijum i zoološku kolekciju.

Sledeća stanica bila nam je Regionalna deponija u Šandorfalvi, gde smo se upoznali sa koracima kompostiranja. U deponiji obrađuju biljne ostatke i mulj iz otpadnih voda koji pristižu iz okolnih gradova i sela. Saznali smo de se biljni ostaci ovde melju, mešaju se, pa se stavljaju u boksove gde započinje proces truljenja. Nakon toga masa se premešta na novo mesto gde treba da sazri. Zahvaljujući kompostiranju koje se odvija primenom savremene tehnologije, ne samo da se smanjuje količina otpada, već kao rezultat procesa, nakon 2 meseca dobija se proizvod visokog kvaliteta koji u velikoj meri doprinosi poboljšanju plodnosti tla. Ova tehnologija – mada ne na ovom nivou stručnosti – može da se realizuje i u našem dvorištu, ako uredimo jednostavan kutak za kompostiranje.

Za prikazivanje primene energije vetra veoma je dobro poslužila poseta Vetrenjači u Kiškundorožmi koja ima status spomenika kulture od 1961. godine. Vetrenjača je nekada funkcionisala kao porodično preduzeće. Mlin je bio pogodan za obradu žitarica. Pošto je mlin isključivo koristio energiju vetra, nije bilo neobično da je u slučaju dobrih vremenskih uslova vetrenjača neprestalno radila. Međutim, deca su saznala i to, da u slučaju zatišja vetra, vetrenjača nekada nije radila danima, ili čak nedeljama.

Popodne je proteklo u izvanrednom raspoloženju u Borbala banji u Alđu gde su đaci trebali da rešavaju zanimljive zadatke u vodi. Mogli su izračunati koliko energije sagorevaju u datom vremenskom periodu, vršenjem određenih vrsta pokreta. Tako su svi dobili voće, povrće ili slatkiš, koji su svojim pokretima zaslužili. Naravno, nakon eksperimentisanja, ostalo je dovoljno vremena i za bezbrižnu igru.

Tokom druge večeri organizovano je vrednovanje prethodno urađenih zadataka na internetu, dodela nagrada i podela vrednih poklona. Diskoteka na otvorenom doprinela je svečanoj atmosferi. Svi su bili jako dobro raspoloženi i svima se jako dopala.

Poslednjeg dana kampa prvo smo se šetali po Arboretu Univerziteta u Segedinu gde smo videli mnoge zanimljivosti a bliže smo upoznali biljni svet staklene bašte. U stakleniku smeštene su posebne biljke, koje inače živa na tropima, na mediteranskom podneblju ili u pustinji, kao na primer američke agave. Deci se jako dopala ova tura, svi su našli svoju omiljenu biljku i mnogi su se i slikali sa njom.

Trodnevni kamp završio se radionicom u Segedinskom Zoo vrtu Vadašpark. Deca su tu podeljena na grupe da bi tako upoznali bogati biljni i životinjski svet parka. Deci su se najviše dopali pingvini, žirafe i foke.

Činilo nam je veliko zadovoljstvo što su se deca veoma dobro osećala tokom kampa, predavanja su uvek slušala velikom pažnjom, postavljala su interesantna pitanja i što je najvažnije, uspešno su sarađivala, bez obzira što su se tek nedavno upoznala.

 

Izvor: www.greenschool.hu