• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Grad Novi Sad dobitnik Povelje „Lider održivog razvoja“

I CEDEF Konvencija – Sremska Mitrovica
26. februar 2015, Sremska Mitrovica
Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, Odborom za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Privrednom komorom Vojvodine, organizovao je prvu od planiranih pet Konvencija u okviru godišnjeg programa „Lideri održivog razvoja“. Grad Sremska Mitrovica je bio domaćin ovog skupa.
U prostorijama Gradske uprave u Sremskoj Mitrovici preko 250 učesnika podržalo je ovaj potpuno nov i svež događaj u Srbiji koji je okupio predstavnike 27 opština. Na skupu je predstavljeno i 162 projekta u domenu energetske efikasnosti, primene obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.
Prvu Konvenciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Miodrag Poledica, a pozdravnu reč je uputio domaćin skupa Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice i Ratko Filipović, predsednik Privredne komore Vojvodine.
CEDEF je okupio kompanije koje su premne da značajno doprinesu uštedama i postizanju sveukupne efikasnosti u lokalnim samoupravama: Telekom Srbija, Minel Schreder, Miteco, Knauf Insulation, Naue Opticus, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, Viessmann, LG, Arup.
Na skupu je za samo 90 minuta ostvareno čak 120 simultanih direktnih sastanaka predstavnika opština i nosioca naprednih tehnologija, što ovaj skup čini jedinstvenim na ovim prostorima. CEDEF će organizovati još 4 ovakva skupa čime će sve opštine biti uključene u Program Lideri održivog razvoja. Sledeće konvencije su planirane da budu realizovane u Kruševcu, Čačku, Zrenjaninu i Beogradu.
Predstavnicima devet opština uručena je Povelja „Lider održivog razvoja“, kao potvrda za ostvarenje izuzetnih rezultata u oblasti održivog „zelenog“ razvoja, odnosno razvoja i primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji. Opštine i gradovi dobitnici su:
1. Kula – povelju je primio Velibor Milojičić, zamenik predsednika opštine
2. Novi Sad – povelju je primila Ljubica Topalov, načelnik Gradske uprave za komunalne delatnosti
3. Ruma – povelju je primio Slađan Mančić, predsednik opštine
4. Sombor – povelju je primio Saša Todorović, gradonačelnik
5. Srbobran – povelju je primio Zoran Mladenović, predsednik opštine
6. Sremski Karlovci – u ime predsednika opštine Milenka Filipovića povelju je preuzeo Rajko Mariković, zamenik predsednika opštine
7. Sremska Mitrovica – povelju je primio Branislav Nedimović, gradonačelnik
8. Šabac – povelju je primio Nebojša Zelenović, gradonačelnik
9. Vrbas – povelju je primio dr Bratislav Kažić, predsednik opštine
Medijska podrška omogućila je da se o atmosferi na Konvenciji sazna u celoj zemlji i regionu i upozna javnost o Programu koji će trajati tokom cele godine.
Izvor: www.cedeforum.org