• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Održani „Međunarodni dani energetike i investicija“

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF, Novosadski sajam, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i Color Press Grupa organizovali su Međunarodne dane energetike i investicija koji su održani 10. i 11. marta 2016. godine u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma. Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija bio je Novi Sad, a Grad prijatelj je bio Zrenjanin.

Prvog dana manifestacije na štandu Grada Novog Sada održana je promocija projekata i investicija Grada u kojoj su učestvovali šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj prof. dr Marijana Dukić – Mijatović, član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski i direktor JP „Zavod za izgradnju grada“ Dejan Mandić. Promociji su prisustvovali i sekretar Sekretarijata za energetiku Grada Beograda Marko Stojanović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Fokus Međunarodnih dana energetike i investicija bio je na temama u oblasti energetike, finansiranja i građevinarstva, kao i posebne veze građevinarstva i energetike kroz energetsku efikasnost u zgradarstvu. Takođe, specifičan akcenat bio je i na najaktuelnijoj temi današnjice – borbi protiv klimatskih promena. Osim energetske efikasnosti kao centralne teme, na ovoj manifestaciji održale su se i sesije i radionice o obnovljivim izvorima energije, klimatskim promenama, održivoj gradnji, otpadu kao energetskom resursu, geopolitičkom uticaju na pravce razvoja energetskog sektora, kao i mnogo drugih tema.

Međunarodni dani energetike i investicija okupili su preko 2000 eksperata iz više od 10 zemalja – ambasadora, predstavnika vlada, lokalnih samouprava, relevantnih međunarodnih i domaćih finansijskih i razvojnih institucija i organizacija, privrednih subjekata, medija u oblasti energetskog sektora i drugih gostiju sa ciljem da se podstaknu investicije u energetski sektor, industrijske parkove, izgradnju prečistača otpadnih voda, i da se stimuliše veće korišćenje obnovljivih izvora energije, primena ESCO ugovora i javno privatnih partnerstava, kao i primena mera energetske efikasnosti u Srbiji i regionu.