• Петак, Април 12, 2024
  • Нови Сад, 24°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Imenovano lice za pružanje savetodavne pomoći upravnicima zgrada

U cilju unapređenja stanja u oblasti stanovanja, na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Narodna skupštine Republike Srbije je usvojila Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 104/16). Stupanjem na snagu ovog zakona 1. januara 2017. godine stvorili su se preduslovi da se poboljša celokupna oblast stanovanja.

Jedna od novina koju je doneo novi Zakon, jeste i definisanje održivog razvoja stanovanja kao unapređenja uslova stanovanja građana i očuvanja i unapređenja vrednosti stambenog fonda uz unapređenje energetske efikasnosti, smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i racionalno korišćenje resursa, odnosno, usklađivanje ekonomskog i socijalnog razvoja i zaštite životne sredine prilikom razvoja stambenog sektora. Ovako definisan održivi razvoj predstavlja javni interes.

U cilju ostvarivanja javnog interesa u pogledu unapređenja svojstava zgrade, član 61. stav 8. navedenog zakona propisuje obavezu jedinica lokalne samouprave da najmanje jednom nedeljno obezbede licima koja vrše poslove upravljanja zgradom savetodavnu pomoć za unapređenje energetske efikasnosti zgrada.

U tom smislu, Agencija za energetiku Grada Novog Sada je 12. septembra 2017. godine imenovala Aleksandra N. Ašonju, direktora Agencije i energetskog menadžera iz oblasti opštinske energetike za lice zaduženo za pružanje savetodavne pomoći za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, licima koja vrše poslove upravljama zgradama na teritoriji Grada Novog Sada. Upravnici zgrada će potrebne informacije iz oblasti energetske efikasnosti zgrada moći dobiti svakog utorka u periodu od 9 do 12 časova, lično u prostorijama Agencije za energetiku Grada Novog Sada, u Petrovaradinu, Patrijarha Rajačića br.24 ili putem e-maila: info@aens.rs, odnosno na telefon 021/6433-323.