• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Održana otvarajuća konferencija Projekta “GreENERGY”

U utorak, 24. septembra 2019. godine, u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, održana je Konferencija povodom početka realizacije Projekta: “Ozelenjavanje gradova – Razvoj i promovisanje energetske efikasnosti i održive urbane životne sredine u pograničnim gradovima između Hrvatske i Srbije”, Akronim projekta: GreENERGY. Organizator konferencije je bio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu koji je ujedno i nosilac ovog projekta dok su partneri na projektu JKP “Gradsko zelenilo” iz Novog Sada, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Grada Novog Sada, Grad Osijek i Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta “Josip Juraj Štrosmajer” iz Osijeka. Ukupna vrednost projekta je 1.360.313,15 evra od čega 1.156.266,16 evra sufinansira Evropska unija preko Interreg – IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Planirani kraj realizacije projekta je 14. januar 2022. godine.

Na početku konferencije prisutnima su se obratili Dr Stevan Savić, rukovodilac projekta i vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prof. Dr Tatjana Pivac, prodekan za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i Prof. Dr Lazar Lazić, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.  Nakon pozdravnih reči prezentacije su održali Dr Stevan Savić, Dr Damir Varevac, dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, Danijela Andrić iz JKP “Gradsko zelenilo”, Predrag Preradov iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove Grada Novog Sada, Dr Hrvoje Krstić sa Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, Ivan Šećerov sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Na konferenciji je istaknuto da je jedan od zajedničkih izazova gradova u hrvatsko-srpskom pograničnom području porast potrošnje energije u javnim zgradama, koji se javlja kao posledica nedovoljne energetske efikasnosti, nedovoljne iskorišćenosti obnovljivih izvora energije i nedovoljne informisanosti i znanja donosioca odluka ali i šire javnosti vezanih za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Upravo zbog toga, cilj GreENERGY projekta jeste rešavanje navedenog izazova postavljanjem zelenih krovova i zelenih zidova, kao i solarnih panela na odabranim javnim objektima u Osijeku i Novom Sadu, kao i njihova promocija praćena edukativnim aktivnostima.

U okviru Projekta GreEnergy planirano je da se na Školi za osnovno i srednje obrazovanje  “Milan Petrović” u Novom Sadu u ulici Bate Brkića bb postavi zeleni krov površine 480m2  i zeleni zid površine 82m2.Takođe, na krovu škole je planirana instalacija solarne elektrane snage 120 kW koja će snabdevati školu električnom energijom, kao i postavljanje novog unutrašnjeg led osvetljanja. Primenom ovi mera doći će do značajnog smanjenja potrošnje električne i toplotne energije u školi, zatim do većeg komfora za đake, nastavnike i posetioce škole i do stvaranja zdravijeg okruženja u kome se odvijaju svakodnevne nastavne aktivnosti u školi.

Značajan doprinos pripremi Projekta GreENERGY dali su i predstavnici Agencije za energetiku Grada Novog Sada posebno u delu koji se odnosi na pripremu dokumentacije koja se odnosi na instalaciju solarne elektrane i zamenu postojećeg unutrašnjeg osveteljenja energetski efikasnijom led rasvetom.