• Петак, Април 12, 2024
  • Нови Сад, 24°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Na konferenciji za medije predstavljeni aktuelni projekti iz oblasti energetike i energetske efikasnosti

U okviru 9. međunarodnih dana energetike i investicija na štandu Grada Novog Sada 26. februara 2020. godine održana je konferencija za medije, na kojoj je govoreno na temu realizacije aktuelnih projekata iz oblasti energetike i investicija u Gradu Novom Sadu. Ispred Grada Novog Sada medijima su se obratili prof. dr Marijana Dukić Mijatović – savetnica gradonačelnika Grada Novog Sada, Vladimir Stojković – član gradskog veća za komunalne poslove, Milorad Radojević – član gradskog veća za privredu i dr Aleksandar N. Ašonja – Energetski menadžer Grada Novog Sada.

Energetski menadžer Grada Novog Sada dr Aleksandar N. Ašonja u izlaganju je istakao da su tokom 2018. godine na 17 javnih gradskih objekata primenjene mere energetske efikasnosti i da je ukupan budžet te godine iznosio 1.155.364 €.

Tokom 2019. godine realizovane su dve donacije i to realizacija projekta uvođenje sistema za očitavanje potrošnje energije u realnom vremenu u ETŠ „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu i realizacija projekta uvođenja ISEM (Informacioni sistem energetskog menadžmenta) u Grad Novi Sad.  

Najznajčajniji međunarodni projekat koji Grad Novi Sad realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. godine je Projekat „GreENERGY” čije cilj izgradnja zelenih površina i postrojenja sa obnovljivim izvorima energije u SOŠO „Milan Petrovićˮ u Novom Sadu. Nosilac projektnih aktivnosti ispred Grada Novog Sada je Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, a partneri su Grad Osijek, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i Građevinski fakultet u Osijeku. Očekivani benefiti iz ovoga projekta su: izgradnja zelenog krova iznad fiskulturne sale (površine do 500 m2), izgradnja zelenog zida (površine od 80 do 100 m2), izgradnja solarne elektrane 120 kW (on grid), oko 85% rasvete biće zamenjeno LED rasvetom.

Foto: Grad Novi Sad/AENS