• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Nemačka pomoć za obnovljive izvore energije

Nemačka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona evra za projekte u oblasti obnovljivih izvora enregije, pre svega biomase, i bespovratnu pomoć od 10 miliona evra za smanjenje emisije štetnih gasova.
U oblasti obnovljivih izvora energije najveći potencijal Srbije je u biomasi, a nemačka pomoć treba da pomogne Srbiji da bolje iskoristi taj potencijal. Povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije je i obaveza Srbije u okviru njenog usklađivanja sa propisima i standardima EU.
Notu o dodeljivanju nemačke razvojne pomoći za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije su razmenili 16. decembra ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, a uručenju note prisustvovao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Nemački kredit za projekte obljnovljih izvora energije korisnicima u Srbiji će biti odobravan preko Nemačka razvojne banke KfW, a još nisu precizirani uslovi. Očekuje se da će pozajmice biti na rok od 15 godina, sa grejs periodom od tri do pet godina i godišnjom kamatnom stopom od 2,5 do 3%. Ambasador Mas je istakao da novcem koja je odobren Srbiji Nemačka želi da pomogne unapređenje eksploatacije biomase kao izvora energije, jer je to važno i za ekonomski razvoj Srbije i za njeno približavanje Evropskoj uniji.
U ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije u Srbiji bioamsa, prema rečima Masa, ima udeo koji je procenjen na 60%, a da Srbija, prema podacima iz 2009. godine, uvozi 45% potrebnih energenata.
“Zbog toga Srbija mora da iskoristi sopstvene potencijale da bi smanjila zavisnost od uvoza energenata”, rekao je Mas.
Srbija može da postane veliki proizvođač biomase, koja je najveć potencija u obnovljivim izborima energije, jer će njeno korišćenje omogućiti pojeftinjenje energenata i otvaranje destine hiljade radnih mesta, naročito za ugrožene socijalne kategorije, rekao je ministar Dulić.
“Danas odobrena pomoć Nemačke stvara okvir za buduće investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno biomase, jer će svima koji budu želeli da se bave tom delatnošću biti dostupni povoljni krediti”, kazao je Dulić i dodao da Srbija ima dobar zakonski okvir za korišće obnovljivih izvora energije.
Ambasador je novinarima rekao da je pomoć Nemačke dokaz podrške Srbiji. “Samo u ovoj godini Nemačka je ukupno za Srbiju izdvojila 232 miliona evra, što je skoro dvostruko više nego prethodne godine”, kazao je Mas i dodao da je ukupna pomoć Nemačke za Srbiju od 2000. godine iznosila 1,2 milijarde evra.
Nemačka, kako jenaglasio, želi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali mora da ispuni preduslove definisane pre 15 godina, kao i svaki dugi kandidat. “Bilateralnom podškom šaljemo jasne signale da je Nemacka partner Srbije u procesu probližvanja EU”, naglasio je Mas.
Delević je rekla da je najveći deo pomoći koji je Nemačka odobrila Srbiji iskorišćen za energestki sektor, vodosnabdevanje, zaposljavanje, održivi razvoj, sudstvo i državnu upravu.
(izvor:Beta)