• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Orijentalni stršljen pretvara solarnu energiju u električnu

Naučnici su ovih dana objavili rezultate jednog velikog istraživanja i predstavili još jedno veliko otkriće. Reč je o Orijentalnom Stršljenu, to je prva poznata vrsta u životinjskom carstvu koja generiše električnu energiju iz sunčeve svetlosti. Naučnici su prvo otkrili da stršljen generiše elektricitet u svom oklopu ali nisu znali na koji način.

Posmatranjem su primetili da je stršljen aktivan kada je sunce bilo najintenzivnije. Odlučili su da naprave mali eksperiment i vide da li sunčeva svetlost ima uticaja.

Ispostavilo se da su stršljenove pruge tkiva koja poput solarnih ćelija upijaju svetlost. Pigmenti sa braon bojom zaduženi su za ’’hvatanje’’ svetlosti dok su žuta tkiva zadužena za proizvodnju električne energije.

Tamnija, braon tkiva sadrže melanin i analize su pokazale da ona sprovode zrake svetlosti kanalima do žutih tkiva koja sadrže xanthopterin u kojima se svetlosna energija pretvara u električnu.

Naučnici su u posudi izolovali xanthopterin u tečnoj formi i stavili elektrode solarnih ćelija.  Fokusirali su svetlost na posudu i dokazali da pigment utiče na proizvodnju električne energije.

Iako su prirodne ćelija manje efikasne od veštačkih (10 do 11%), ovo otkriće, kako veruju naučnici, pomoći će sigurno u daljem razvoju solarnih ćelija i daće odgovore na mnoga pitanja vezana za dalja proučavanja tkiva.

 

Izvor: www.ekospark.com