• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Naučnici napravili solarne ćelije koje se mogu sprejom naneti na sve površine

Naučnici sa Univerziteta u Šefildu su, po prvi put, pronašli način da naprave efikasne i pristupačne solarne ćelije koje se sprejom mogu naneti na bilo koju površinu.

Iako ova tehnologija nije nova, sam proces nanošenja solarnih ćelija putem spreja je bio veoma skup i ne baš efikasan. Sve do sada kada su naučnici počeli da koriste novi materijal pod nazivom perovskit, a sama metoda izrade solarnih ćelija bi mogla znatno da promeni percepciju, troškove i efikasnost iskorišćenja sunčeve energije.

Trenutno se za izradu solarnih ćelija najviše koristi silicijum čiji je prosek efikasnosti apsorpcije sunčeve energije oko 25%. Efikasnost organskih solarnih ćelija je oko 10%, a tehnologija sprejanja solarnih ćelija do sada nije prelazila svega nekoliko procenata.

Međutim, korišćenjem perovskita koji je mineral kalcijum titanijum oksida, naučnici su uspeli da dostignu efikasnost od 19%, što je veoma blizu efikasnosti silicijumskih solarnih ćelija.

Ova tehnologija može znatno da ubrza i učini povoljnijim dalji razvoj solarne industrije. Takođe, nastale bi razne nove mogućnosti korišćenja solarne tehnologije. Fotonaponski paneli bi se mogli naneti putem spreja po krovovima automobila, fasadama starih objekata i na hiljade drugim mesta na koja nismo ni sanjali da možemo staviti fotonaponski panel. Na taj način bi svaki objekat ili predmet mogao da se pretvori u malu farbriku energije.

Izvor: www.ekokuce.com

Foto: inhabitat.com