• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 37°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Avion „Solar impuls 2“ oborio rekord

11. mart 2015. god.

Avion na solarni pogon „Solar Impuls 2“ (SI2), koji je juče sleteo u Indiju, drugu etapu na svom istorijskom putu oko sveta bez goriva, postavio je novi daljinski rekord, saopštili su organizatori ovog projekta.

Poletevši sa aerodroma u Muskatu, prestonici Omana, u 06:35 časova po lokalnom vremenu, revolucionarna letelica koju isključivo pokreće solarna energija, prešla je 1.465 kilometara za nešto manje od 16 sati do Ahmedabada, glavnog grada zapadnoindijske države Gudžarat.


Za komandama solarnog aviona bio je 57-godišnji Bernar Pikar, inicijator ovog projekta.

Reč je o najdužoj distanci u istoriji vazduhoplovstva koju je preleteo jedan avion na solarnu energiju. Rekord još treba da potvrdi Međunarodna vazduhoplovna federacija.

Prethodni rekord postavio je 2013. Pikarov kopilot Andre Boršberg sa prvim prototipom solarnog aviona SI1 tokom preleta Sjedinjenih Američkih Država, u dužini od 1.386,5 kilometara.

Organizatori očekuju da najnoviji rekord bude oboren nekoliko puta u toku proputovanja SI2 oko sveta, posebno prilikom preletanja Pacifika i Atlantika.

Pikar i Boršberg planiraju da ostanu četiri dana u Ahmedabadu pre nego što nastave put za Varanasi, koji se takođe nalazi u Indiji.

U narednih pet meseci, SI2 bi trebalo da preleti dva okeana i prevali ukupno 35.000 kilometara, skromnom brzinom od 50 do 100 kilometara na sat. Let na visini od 8.500 metara završiće se krajem jula/početkom avgusta u Abu Dabiju, odakle je pre dva dana i krenuo.

Predviđen u 12 etapa, ovaj put oko sveta je rezultat 12- godišnjeg istraživanja Boršberga i Pikara koji pored naučnog ima i politički cilj: da doprinese borbi protiv klimatskog otopljavanja promocijom novih „zelenih tehnologija“.

Izvor: Tanjug