• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 37°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Završena izgradnja dve plutajuće mega-solarne elektrane u Japanu

29. april 2015 god.
Nedavno je završena izgradnja dve ogromne plutajuće solarne elektrane koje se nalaze u jezerima Nišihira i Hihašihira u gradu Kato u Japanu. Prema korporaciji Kyocera i kompaniji Century Tokyo Leasing, koje su se udružile u ovom poduhvatu, kombinovana proizvodnja solarnih elektrana će biti oko 3.300 megavat sati (MWh) godišnje, što je dovoljno za obezbeđivanje potreba za procenjenih 920 domaćinstava.

Ogromne plutajuće elektrane predstavljaju atraktivnu, i što je važnije sigurnu opciju za proizvodnju električne energije u kontekstu nesigurnosti koja je nadvladala nakon incidenta u Fukašimi 2011. godine. Osim toga, solarne ćelije u vodi će navodno generisati više struje nego solarne ćelije na krovovima, jer se stalno hlade vodom koja se nalazi ispod njih.

Ova dva postrojenja se sastoje od 11.256 modula korporacije Kyocera od 255 vati, smeštenih na platformi napravljenoj od polietilena visoke gustine. Postrojenja su navodno u stanju da izdrže tajfune. Smatra se da će senke koje ogromne platforme bacaju smanjiti rast algi i isparivanje vode.


Još jedna mnogo veća solarana elektrana se planira u veštačkom jezeru brane Jamakura, i ona će moći da se pohvali sa 50.000 modula koji će proizvoditi oko 15.635MWh godišnje.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs