• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Solarni uređaji stižu u London!

15. maj 2015. god.

Nakon 3 meseca “Cognicity challenge” takmičenja u organizaciji kompanije “Canary Wharf” u Londonu, “Strawberry energy” osvojio je pilot projekat i pozvan da primeni svoju tehnologiju u “Canary Wharf” poslovnoj četvrti Londona. Pored ovog uspeha, na svečanoj ceremoniji proglašenja pobednika održanoj 14. maja, “Strawberry energy” startupu uručena je “Kul nagrada (Cool prize)” za najinteresantniji startup na takmičenju.


Tokom programa, “Strawberry energy” radio je na razvoju nove tehnologije u saradnji sa svetskim ekspertima u oblasti “pametnih gradova” i najvišim nivoima menadžmenta kompanije “CanaryWharf”. Kao rezultat, nastao je novi proizvod koji će još više obogatiti javni gradski prostor i iskustvo građana, a koji će svoju premijeru doživeti u Londonu.

“Oduševljen sam entuzijazmom “Strawberry energy” tima tokom 12 nedelja “Cognicity” programa u “Canary Wharf”-u. Siguran sam da ćete postići veliki uspeh sa vašim Strawberry sistemima, za početak ovde u “Canary Wharf”-u a onda, nadam se i širom Velike Britanije i sveta. Čestitam.”, rekao je Martin Gettings, Generalni direktor za održivi razvoj kompanije “Canary Wharf”.

“Strawberry energy” nastoji da unapredi javni gradski prostor i prilagodi ga potrebama današnje “mobilne generacije”. Njihove pametne solarne instalacije pružaju besplatno punjenje mobilnih telefona i internet, a uskoro i lokalne podatke o okruženju zahvaljujući ugrađenim senzorima. Kao takve, njihove solarne platforme postaju mesta druženja, koja okupljaju građane oko ideje o obnovljivim izvorima energije.


“Ovo je velika prekretnica za nas i otvaranje jednog novog tržišta. Počastvovani smo što je „Canary Wharf“ prepoznao naše tehnologije kao sastavne elemente njihove orijentacije ka “pametnom gradu” i radujemo se postavljanju naše tehnologije u ovoj prestižnoj čevrti Londona”, rekao je Miloš Milisavljević, osnivač i direktor “Strawberry energy” kompanije.

“Strawberry energy” je svetski prepoznata i višestruko nagrađivana kompanija od strane Evropske komisije i prestižnih evropskih i američkih organizacija. Kroz EU programe i saradnju sa gradovima i telekomunikacionim kompanijama, postavili su 13 javnih solarnih punjača i WiFi stanica nazvanih “Strawberry Drveće”. Strawberry energy pobedio je na “Verge Accelerate 2014” takmičenju u San Francisku, proglašen za jednu od “Top 10 urbanih inovacija” na “Samitu pametnih gradova” u Dalasu u Teksasu, dok je osnivač Miloš Milisavljević čest gostujući govornik na mnogim internacionalnim događajima koji se bave tematikom “pametnih gradova”.

O „Cognicity“ takmičenju
“Cognicity Challenge” organizuje se sa ciljem identifikovanja i razvoja naprednih tehnologija za pametne gradove, koje će upotpuniti i “opametiti” “Canary Wharf” deo Londona. “Strawberry energy” izabran je kao finalista u kategoriji “Upravljanje integrisanim resursima” sa još 5 lokalnih startupova, dok su ostale kategorije bile “Povezani domovi”, “Virtuelni dizajn”, “Integrisani transport”, “Održive zgrade” i “Automatizovani sistemi u izgradnji”. Pored „Strawberry energy“-a, nagrađena je pilotom i kompanija „Stinex“, dok je novčanu nagradu i pilot dobila kompanija „SeaB“.


O „Canary Wharf“-u
“Canary Wharf” je kompanija koja se bavi razvojem, izgradnjom i investicijama u nekretnine. Tokom 2 decenije, kompanija je transformisala sadašnji “Canary Wharf” deo Londona u superiorni kvart koji obiluje poslovnim prostorima, shopping centrima i zanimacijama za slobodno vreme, prostirući se na 1.5 miliona kvadratnih metara.

Izvor: www.senenergy.rs