• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Cement koji emituje svetlost

7. jun 2016. god.

Kako bi se osvetleli putevi, autoputevi ili biciklističke staze, bez potrebe za električnom energijom, dr José Carlos Rubio sa Michoacan Univerziteta San Nicolas Hidalgo, UMSNH u Španiji, stvorio je cement koji emituje svetlost i ima životni vek od 100 godina.

“Pre devet godina, kada sam počeo ovaj projekat, shvatio sam da nema ničeg sličnog na svetu i tako sam započeo da radim na njemu. Glavni problem je bio taj što je cement neprozirno telo koje ne dozvoljava svetlosti da dopre unutar njega“, naglasio je dr Rubio.

On je objasnio da je uobičajeni cement prašina i da se kada se doda u vodu rastvara kao šumeća tableta. „U tom trenutku počinje da postaje gel“, sličan onom koji se koristi za oblikovanje kose, ali mnogo jači i otporniji, dok se istovremeno formiraju kristalne pahuljice, i ovo su neželjeni nusprodukti očvrslog cementa“.


Zbog toga se istraživač fokusirao na modifikaciju mikro-strukture cementa u cilju otklanjanja kristala i čineći ga u potpunosti gelom, pomažući da apsorbuje sunčevu energiju i potom vrati u sredinu kao svetlo.

Dr Rubio je saopštio da je u 2015., globalna proizvodnja cementa bila oko 4 milijarde tona, pa shodno tome ovaj novi materijal može imati široko komercijalno tržište. Od jutra pa sve tokom dana, zgrada, put, autoput ili struktura koja je napravljena od ovog novog cementa može apsorbovati sunčevu energiju i emitovati je u toku noći oko 12 sati.

Istraživač Rubio rekao je da je većina fluorescentnih materijala izrađena od plastike i da imaju u proseku životni vek od 3 godine, jer se raspadaju od UV zraka. Međutim, ovaj novi cement je otporan na sunčeve zrake i životni vek se procenjuje na 100 godina.

Osim toga, ekološki je jer je napravljen od peska, prašine ili gline koja postaje gel, a tokom njegovog stvaranja jedini ostatak je vodena para. Trenutno, postoji u plavoj i zelenoj boji, a intenzitet svetla se može regulisati da bi se izbeglo „zaslepljivanje“ vozača ili biciklista, ili nepotreban odsjaj.

Ovaj meksički projekat inspirisao je i druge zemlje da slede ovaj pravac istraživanja. „Zbog ovog patenta (prvi za ovaj Univerzitet), drugi su se pojavili širom sveta. U Velikoj Britaniji, dobili smo priznanje od Newton fonda, koje daje Kraljevska inženjerska akademija iz Londona (Royal Engineering Academy of London), koja bira uspešne projekte na globalnom nivou iz oblasti tehnologije i poduzetništva.“

Trenutno je ovo istraživanje u prelaznoj fazi i fazi komercijalizacije. Takođe se razvija i uključivanje maltera i drugih građevinskih proizvoda u istraživanje.

Izvor: www.sciencedaily.com i www.gradjevinarstvo.rs