• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 36°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

U Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ održan prvi deo stručnog skupa „Zelena škola – Laboratorija na daljinu“

Stručni skup se sastojao iz teorijskog dela i praktičnih vežbi. Uvodnu reč na stručnom skupu dale su Ksenija Manojlović i Elizabeta Aliđukić iz Udruženja „Trening centar za edukaciju – Novi Sad“ koje su predstavile projekat „Zelena škola – Laboratorija na daljinu“, nakon čega je Dr Aleksandar N. Ašonja, direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada i Energetski menadžer Grada Novog Sada, održao predavanje na temu „Mogućnosti solarne energije“ kojim je prisutne upoznao sa radom Agencije za energetiku Grada Novog Sada i projektima koje je ona realizovala u oblasti obnovljivih izvora energije, vrstama obnovljivih izvora energije sa posebnim akcentom na solarnu energiju i mogućnostima za njeno korišćenje.

Nakon toga su se polaznici stručnog skupa podelili na dve grupe. Prva grupa se na praktičnim vežbama koje je prezentovao profesor Zvonko Gašparović upoznala sa kompletom opreme za laboratorijske vežbe – „solarnim koferom“ i setom laboratorijskih vežbi koje se pomoću njega mogu realizovati, dok je u isto vreme, drugoj grupi polaznika profesor Saša Skoko pokazao demonstracionu učionicu koja sadrži različitu opremu i sisteme iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i način njihovog korišćenja (solarni kolektori, fotonaponski paneli, solarni treker, mini vetrogenerator, kotao na biomasu, termovizijska kamera, led rasveta, itd.). Nakon što su i jedna i druga grupa odslušale obe vrste vežbi, profesor Branislav Ušan je svim učesnicima stručnog skupa demonstrirao koncept udaljene laboratorije koji podrazumeva korišćenje interneta ili neke druge telekomunikacione tehnologije za izvođenje pravih eksperimenata u realnom vremenu u postojećoj laboratoriji, dok korisnik upotrebljava tehnologiju sa fizički udaljenih lokacija.

Na kraju prvog dana stručnog skupa, predstavljena je agenda za drugi dan stručnog skupa koji će se organizovati u subotu, 17. marta 2018. godine, a koji će se sastojati iz posete sistemima sa obnovljivim izvorima energije, i to postrojenju na biomasu u preduzeću Carlsberg Srbija doo u Čelarevu i dvema fotonaponskim elektranama na krovu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Projekat „Zelena škola – Laboratorija na daljinu“ je obrazovanog tipa i odnosi se na promociju i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije u srednjim školama u AP Vojvodini. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta su odobrena na javnom konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, namenjena za dotacije nevladinim organizacijama značajnim za obrazovanje u 2017. godini, po Ugovoru broj: 111-00-00148/14/2017-03 od 11. decembra 2017. godine. Nosilac projekta je „Trening centar za edukaciju – Novi Sad“, a partneri na realizaciji projekta su Agencija za energetiku Grada Novog Sada i Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada.