• Среда, Мај 22, 2024
  • Нови Сад, 15°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Agencija za energetiku Grada Novog Sada se uključila u akciju prikupljanja plastičnih čepova Udruženja „Čepom do osmeha“

U okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti, Agencija za energetiku Grada Novog Sada se uključila u akciju Udruženja „Čepom do osmeha“ koja se sastoji u sakupljanju plastičnih čepova čime se sa jedne strane podiže svest građana o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine a sa druge strane prikupljaju sredstva za pružanje pomoći osobama sa invaliditetom. U tom cilju su u objektu u kome se nalaze kancelarije Agencije za energetiku Grada Novog Sada u ulici Vojvođanskih brigada 17 u Novom Sadu postavljene dve kutije za prikupljanje plastičnih čepova i to jedna kutija kod portirnice na samom ulazu u objekat i jedna kutija na prvom spratu pored ulaza u kancelarije Agencije za energetiku Grada Novog Sada.

Podsećamo da Udruženje “Čepom do osmeha” počev od 2012. godine sprovodi akciju sakupljanja plastičnih čepova sa ciljem pružanja podrške pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, odvajanjem plastičnih čepova, čime im se omogućava lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu, a istovremeno se unapređuje sistem odvajanja čvrstog otpada u Srbiji. Princip projekta je jednostavan, a pokazao se kao izuzetno efikasan. Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza, kečapa, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, sokova, vode, piva, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi, dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnosti za sudove…). Sakupljene količine plastičnih čepova se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe. Konkretno, akcija je stavila akcenat na decu sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju.