• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 37°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Održan prvi samit energetskih menadžera Srbije

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF je 14. decembra 2011. u Vršcu organizovao Prvi Samit energetskih menadžera, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost RS, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, opštinom Vršac, kompanijama Global Intercontinental Utilities BGD, Henkel Ceresit, WüRZ Energy GmbH, Vaillant, Volksbankom i brojnim energetskim menadžerima.
Cilj Samita je bio da poveže energetske menadžere gradova, opština i industrije iz Srbije kako bi razmenili iskustva i predstavili aktuelne i buduće projekte iz oblasti energetske efikasnosti.
Samit je otvorila Verica Kalanović, potpredsednica Vlade RS za privredni i regionalni razvoj koja je tom prilikom izjavila: „Veća efikasnost korišćenju energije je ključna za konkurentnost, bezbednost, sigurnost snabdevanja, kao i ublažavanje efekata klimatskih promena. Za postizanje ovih ciljeva kao i obezbeđivanje održivog razvoja neophodno je unaprediti energetsku efikasnost kako proizvodnje, tako i svih sektora potrošnje”. Takođe, ona je naglasila da je neophodno da se pruži podrška energetskim menadžerima, jer oni imaju veliku ulogu u razvoju lokalnih samouprava, ali i Republike u celini.  Upravo je iz tog razloga, formiranje mreže energetskih menadžera Srbije je od velikog značaja za razmenjivanje iskustva i primera dobre prakse, bolju međusobnu informisanost i umrežavanje energetskih menadžera iz cele Srbije, rekla je Kalanović.
Na Samitu je formirana Mreža energetskih menadžera Srbije MEMS, koju je pokrenuo CEDEF kao nastavak aktivnosti na jačanju kapaciteta energetskog menadžmenta, a u cilju ostvarivanja dalekosežnih rezultata od interesa za primenu ukupne energetske strategije Srbije.
Memorandum o osnivanju MEMSA potpisali su predstavnici: Ministarstva infrastrukture i energetike RS, Agencije za energestku efikasnost RS, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, Privredne komore Srbije, Stalne konferencije gradova i opština, fakulteta sa Beogradskog, Novosadskog, Niškog i Kragujevačkog Univerziteta, kao i veliki broj energetskih menadžera gradova i opština, industrije, transporta i javnih komunalnih preduzeća.
Agenciju za energetiku Grada Novog Sada na samitu je predstavljao ing. Fedor Fišl koji je prisutne upoznao sa dosadašnjim aktivnostima Agencije i planovima za naredni peiod.