• Четвртак, Фебруар 29, 2024
  • Нови Сад, 15°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Na Novosadskom sajmu održani 10. Međunarodni dani energetike i investicija

U kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, 3. i 4. novembra 2021. godine održani su jubilarni 10. Međunarodni dani energetike i investicije. Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija je bio Grad Novi Sad, a manifestaciju je Novosadski sajam organizovao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, dok je RES fondacija bila partner u organizovanju kongresnog dela. Na otvaranju međunarodnih dana energetike i investicija prisutne su pozdravili Slobodan Cvetković - generalni direktor Novosadskog sajma, Mario Koanđeli - direktor Evropske banke za obnovu i razvoj, Ognjen Bjelić - Sekretar pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Miloš Vučević - Gradonačelnik Grada Novog Sada i Zorana Mihajlović - Potpredsednica Vlade Srbije i Ministarka rudarstva i energetike.

Prvog dana manifestacije održani su paneli na temu: „Podrška unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima“, „Projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini“, „Podrška smanjenju zagađenja individualnih izvora“, „Obnovljivi izvori energije u Srbiji“ i „Osunčajmo Srbiju“, dok su drugog dana održani paneli: „Planiranje niskougljeničnog razvoja na lokalnom nivou“ i „Uloga energetskih zasada u energetskoj strategiji Republike Srbije“. Učesnici i govornici na panelima su bili eksperti, predstavnici ministarstava, sekretarijata, lokalnih samouprava i instituta, privrednici, predstavnici privatnog sektora i udruženja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Kongresni deo manifestacije je pratio i izložbeni deo gde su se na brojnim štandovima predstavile firme, institucije i lokalne samouprave sa svojim projektima iz oblasti energetike i investicija.

U okviru štanda Grada Novog Sada zainteresovanim građanima i medijima su predstavljena dosadašnja i buduća ulaganja u oblast unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe sistema sa obnovljivim izvorima energije na teritoriji Grada Novog Sada, kako u kolektivnoj stanogradnji i porodičnim kućama, tako i u javnim zgradama iz nadležnosti Grada Novog Sada. Zainteresovani su mogli da se informišu o projektu na temu energetske efikasnosti „GreENERGY”, kao i o dosadašnjim rezultatima Agencije za energetiku Grada Novog Sada u oblasti uvođenja sistema energetskog menadžmenta u Gradu Novom Sadu. Agencija za energetiku Grada Novog Sada je izložila i deo svoje opreme namenjene podučavanju učenika i vršenju ogleda iz oblasti obnovljivih izvora energije – „Solarni kofer“ i termovizijsku kameru. Predstavnici Agencije su tokom dva dana manifestacije učenicima Srednje elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada prikazivali ogledne vežbe uz upotrebu „Solarnog kofera“ putem kojih su učenici na praktičnim primerima mogli videti na koji način i pod kojim uslovima dolazi do transformacije solarne energije u električnu energiju uz pomoć solarnih panela.