• Среда, Мај 22, 2024
  • Нови Сад, 15°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Grad Novi Sad obeležio 5. mart – Međunarodni dan energetske efikasnosti

U subotu, 5. marta 2022. godine, Grad Novi Sad je posredstvom Agencije za energetiku Grada Novog Sada i Gradske uprave za zaštitu životne sredine prigodno obeležio Međunarodni dan energetske efikasnosti. Kampanja obeležavanja Međunarodnog dana energetske efikasnosti je realizovana u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, kroz neposredan razgovor sa građanima, besplatnu podelu štedljivih sijalica i deljenje flajera sa uputstvima za uštedu energije.

Međunarodni dan energetske efikasnosti obeležava se svake godine, 5. marta, u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanog na ovaj dan, 1998. godine u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima. Osnovni cilj obeležavanja i podsećanja na ovaj datum svake godine je da se podigne svest ljudi o neophodnom smanjenju potrošnje energije kroz razumno i održivo korišćenje energetskih resursa. Energetska efikasnost podrazumeva smanjenje potrošnje energije bez narušavanja konfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. 

U razgovoru sa novinarima, Dragica Branković v.d. načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine je istakla da će Novosađanima u 2022. godini biti dostupno 78 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti i to za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na ekološki prihvatljive energente, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela. Za ove potrebe Grad Novi Sad je obezbedio 40 miliona dinara, dok je Ministarstvo rudarstva i energetike pružilo podršku sa dodatnih 38 miliona dinara. Pored toga, u cilju uspešne realizacije projekata unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene predviđenih Planom energetske efikasnosti Grada Novog Sada za  2022. godinu, Grad je opredelio dodatna sredstva u iznosu od 15 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije.

Ivan Pantelić, direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada, je istakao da Agencija za energetiku Grada Novog Sada svake godine u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine organizuje akcije kojima se našim sugrađanima ukazuje na značaj racionalne upotrebe energije i upotrebe energije iz obnovljivih izvora. Tokom ove akcije Novosađanima su deljene štedljive sijalice i flajeri na kojima su saveti za uštedu energije, kao što su npr. promene navika u korišćenju energije. Ove mere svaki građanin može da primeni u svom domu uz minimalne troškove i minimum napora, čime se čini veliki iskorak u očuvanju životne sredine. Takođe, on je istakao da je Agencija krajem 2021. godine za potrebe Grada Novog Sada donela strateški dokument Program energetske efikasnosti Grada Novog Sada za period 2022. – 2024. godine kojim se definišu ciljevi energetske politike Grada kada su u pitanju javni objekti. Ovim dokumentom data je detaljna analiza potrošnje energije i vode u objektima iz nadležnosti Grada Novog Sada, a na osnovu dobijenih rezultata dat je predlog rekonstrukcije za devet javnih objekata koji će u narednom trogodišnjem periodu biti upotpunosti energetski sanirani.