• Среда, Мај 22, 2024
  • Нови Сад, 15°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Одржани 12. Међународни дани енергетика и инвестиција

У конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, 1. и 2. новембра 2023. године одржани су 12. Међународни дани енергетике и инвестиције. Партнер Међународних дана енергетике и инвестиција био је Град Нови Сад, а Новосадски сајам је ову приредбу организовао уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај док је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) била партнер у организовању конгресног сегмента. На отварању манифестације присутнима су се обратили, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Града Новог Сада Мира Раденовић, генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић, министарка  Министарства рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Kристофер Хил, Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, Покрајински секретар за енергетику, гражевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, те представник генералног спонзора „Глобос осигурања“ Леонид Бабић.

Током два дана трајања манифестације одржани су панели са темама: Праведна транзиција – енергетско сиромаштво и друштвена питања, Побољшања квалитета ваздуха – снабдевање енергијом и „Е-отисак“ зграда, Стамбене заједнице и зелена агенда и Механизми финансирања као покретачи енергетске обнове стамбених заједница, као и низ отворених презентација на различите теме из области унапређења енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије. Учесници Дана енергетике и инвестиција били су представници релевантних градских, покрајинских, републичких, финансијских институција, компанија, организација, удружења, фондова, локалне самоуправе, школа, професионални управници стамбених зграда, стручњаци за ЕЕ из других држава, као и представници развојног пројекта у области ЕЕ у стамбеним зградама (УСАИД пројекат “Боља енергија“).

На штанду Града Новог Сада, заинтересовани грађани су могли добити све потребне информације о Јавном позиву за избор стамбених заједница – кандидата за енергетску санацију стамбених и стамбено – пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања на територији Града Новог Сада, као и о тек објављеном Јавном позиву за подршку грађанима у спровођењу мера енергетске санације на породичним кућама и становима на територији Града Новог Сада. Такође, представници Агенције за енергетику Града Новог Сада су ученицима нижих разреда Основне школе „Kоста Трифковић“ из Новог Сада одржали презентацију под називом „Штедња енергије чува планету“ путем које су се ученици упознали са врстама обновљивих извора енергије, као и са различитим начинима за уштеду енергије. Ученици Средње електротехничке школе „Михајло Пупин“ из Новог Сада и студенти Факултета техничких наука из Новог Сада су се могли упознати са радом Агенције за енергетику Града Новог Сада и функционисањем Информационог система енергетског менаџмента – ИСЕМ у Граду Новом Саду.