• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Потписан Споразум о сарадњи ради реализације пројекта „Боља енергија“

Првог дана 12. Међународних дана енергетике и инвестиција (01.11.2023.) чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност, Мира Раденовић је у име Града Новог Сада потписала Споразум о сарадњи са Леном Братић, директорком USAID пројекта „Боља енергија“.

Пројекат Америчке агенције за међународни развој (USAID) под називом „Боља енергија“ је петогодишњи пројекат вредан 10 милиона динара, који ће се у Србији имплементирати у периоду од 2021. до 2026. године. Имплементатор пројекта је компанија Chemonics International заједно са партнерском компанијом Е3 International. Циљ Пројекта Боља енергија је да кроз техничку подршку и циљане подстицаје корисницима из јавног и приватног сектора, пре свега стамбеним заједницама и градским топланама на даљинско грејање, омогући усвајање добрих пракси из области енергетске ефикасности и употребе обновљиве енергије.

С обзиром да је Град Нови Сад, као једна од девет јединица ЈЛС, изабрана да буде Пилот Партнер на Пројекту Боља енергија, Град ће добити потпуну техничку подршку за успостављање сопственог локалног модела финансирања енергетске санације стамбених зграда. Потписивањем Споразума о сарадњи стране потписнице изражавају заједничку намеру да сарађују и координирају у заједничким напорима да подрже развој одрживе енергије, енергетску и климатску безбедност и енергетску ефикасност, посебно у делу који се односи на развој и коришћење одрживог модела финансирања за енергетску обнову вишепородичних стамбених зграда, као и пратећи програм кредитирања и гарантни механизам, у чему ће Град Нови Сад имати значајну улогу.

Након потписивања Споразума, Мира Раденовић се обратила присутним новинарима и том приликом истакла: „Овај споразум ће омогућити грађанима који живе у у зградама за вишепородично становање да, у наредном периоду, могу свеобухватније да конкуришу на свим пројектима које Град спроводи у циљу унапређења енергетске ефикасности стамбених зграда. Оно што Град Нови Сад издваја од других локалних самоуправа у Србији је потписан споразум са европским градоначелницима који нас обавезује да до 2030. године смањимо карбонски отисак за 40 посто, повећамо енергетску ефикасност, чувамо климу и на тај начин унапредимо животну средину. Верујем да ће и овај Споразум унапредити, поједноставити и што је најважније дати свеобухватну информацију Новосађанима у вези са мерама и конкурсима Града, као и у вези са бенефитима који се тиме остварују.“