• Петак, Април 12, 2024
  • Нови Сад, 24°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Studijska poseta – Frajburg

U okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2007. – 2013. kroz IPA projekat „REC“-„Renewable Energy in Cities“ – “Obnovljiva energija u gradovima“ u periodu od 1. do 4. jula 2014. godine realizovano je studijsko putovanje i boravak u Nemačkoj u gradu Frajburgu uz učešće predstavnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, Agencije za energetiku Grada Novog Sada, Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada i profesora Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada, zajedno sa stručnim timom i predstavnicima zemlje partnera – Hrvatske.

Dvodnevni program je uz stručnog vodiča Astrid Majer ispred “Freiburg Future Lab“ obuhvatao prezentaciju na temu “Klimatska politika grada Frajburga – Obnovljivi izvori energije u regionu – Energetski efikasne zgrade i renoviranje“ u kojoj su prikazane vrste izvora obnovljive energije: proizvodnja biogasa iz biomase, kombinovane elektrane, regionalni vetro parkovi, solarne instalacije na krovovima, energetski standardi u građevinarstvu, zatim posetu Eko-naselju Vauban koje je izgrađeno prema konceptu Low energy housing standard i koje sa sastoji od 59 energetski efikasnih stambenih objekata čija potrošnja energije za grejanje je smanjena na minimum i iznosi 65 -55 kWh/m2/god. Objekti koji se zovu passive-house imaju potrošnju energije od 15 kWh/m2/god. Emisija ugljen dioksida u životnu sredinu ovakvih objekata je smanjena za 80% što je postignuto kroz efikasnu izolaciju i dihtovanje, ventilaciju sa rekuperacijom toplote i velikim krovovima sa fotonaponskim panelima. Životni prostor kuća je orijentisan na jug, ka Suncu, prozori su trostruko zastakljeni a energetski efikasna fasada je od drveta. Takođe obilazak je obuhvatio i posetu objektima građenim po konceptu PlusEnergy standardu, koji proizvode više energije nego što troše u unutrašnjosti, pogodnim za kancelarije i poslovne zgrade sa napomenom da ovakvi objekti imaju i krovne vrtove.

Program je obuvatio i obilazak Solar Info Centra koji predstavlja poslovnu zgradu na 1400 m2, gde se nalaze kompanije koje se bave novim energijama i zaštitom životne sredine (izradom planova energetske efikasnosti, razvojem tehnologija, upravljanjem i izradom softvera, informacionim tehnologijama i obukom) i gde se na jednom mestu mogu dobiti informacije i saveti o korišćenju novih energija, energetskoj efikasnosti i aktuelnim tehnologijama koje štite životnu sredinu kao i posetu trening centru za buduće stručnjake koji će se baviti uvođenjem energetske efikasnosti u zgrade i solarno postrojenje za proizvodnju i skladištenje hidrogena – gorivo budućnosti.

Drugog dana, uz stručnog vodiča posećena je Gimnazija “Teodor Hojs“ koja je građena 1970-te godine, na 10.000 m2 sa 1200 učenika, koja se u potpunosti renovira prema standardima za energetsku efikasnost, a finansira od strane grada Frajburga.

Koncept energetski autonomnih naselja i gradova sa smanjenom emisijom ugljen dioksida ostvaruje se pre svega kroz održivo urbano planiranje, održivu arhitekturu, solarne instalacije, ekološki prevoz i uz korišćenje domaćih obnovljivih izvora energije a cilj grada Frajburga je smanjenje ugljen dioksida za 50% do 2030. godine u odnosu na 1990-te godine.

Izvor: www.rec-ipa.rs