• Среда, Мај 22, 2024
  • Нови Сад, 16°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Usvojen Zakon o energetici

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 29. decembra 2014. godine Zakon o energetici koji predviđa lakše ulaganje investitorima u oblast energetike, obezbeđuje veću zaštitu kupaca i usklađuje tu privrednu oblast sa pravilima EU.

Novim zakonom uvodi se potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU, a kako je reformskog karaktera, značajno se poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike.

Zakonom o energetici će se u Srbiji od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u regionu koja je primenila sve te odredbe.

Domaćinstva i mali kupci će moći da biraju snabdevače električnom energijom i gasom, ali će imati i mogućnost garantovanog snabdevanja.

Biće zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce i u 2015. godini za subvencionisanje ugroženih potrošača biće izdvojeno 700 miliona dinara za sve koji ne mogu da plaćaju električnu energiju i koji će dobiti besplatno od 120 do 240 kilovat sati električne energije mesečno i određene količine gasa.

Mali kupci električne enegrije prema novim odredbama zakona biće firme sa manje od 50 zaposlenih i godišnjim prihodom ispod 10 miliona evra, koji godišnje troše manje od 30.000 kilovat sati električne energije, a lista malih kupaca određivaće se svake godine do 31. marta.

Zakon takođe predviđa da firme koje troše više od 30.000 kilovat sati električne energije godišnje, od 1. jula 2015. godine gube pravo na garantovano snabdevanje i biće u obavezi da pronađu snabdevača na tržištu.

Novina je i to što se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene električne energije za garantovano snabdevanje od 2017. godine, kupci će dobiti pravo na pristup podacima o tome koliko troše, dok će snabdevač biti u obavezi da uspostavi besplatne telefonske linije za obaveštavanje kupaca.

Kada zakon stupi na snagu biće uvedene i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja električnom energijom i gasom.

Agencija za energetiku Republike Srbije jednom godišnje će, od 2017. godine, objaviti izveštaj o potrebi da se cena električne energije reguliše.

Pored snabdevanja električne energije “na malo”, Zakonom se uvodi i delatnost snabdevanja na veliko, pa je stranim kompanijama data mogućnost da za to dobiju licencu, bez obaveze da se registruju na teritoriji Srbije.

Država će moći da ima jednog ili više operatera distributivnog sistema električne energije, koji će morati da primenjuju iste tarife, a stvoreni su uslovi i za osnivanje i funkcionisanje berze eletrične energije.

Tokom rasprave prihvaćena je skoro polovina od uloženih amandmana, uglavnom opozicionih, među kojima su oni kojima se odredbe Zakona o energetici o priključenju objekata na elektromrežu i gasnu mrežu usklađuju sa rokovima za izdavanje građevinske dozvole iz Zakona o planiranju i izgradnji.

autor: VV

izvor: Tanjug