• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Zaposleni u Agenciji za energetiku se uključili u akciju prikupljanja starog papira

U okviru manifestacije „Novosadska jesen“ koja je održana na SPENS-u u periodu od 24. do 28. oktobra 2017. godine, Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizovalo je akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća. Akcija je organizovana kako bi se promovisala i podstakla reciklaža starog papira i kako bi se svim zainteresovanim građanima pružila informacija o procesu reciklaže i načinima na koji oni mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.

U akciju su se uključili i zaposleni u Agenciji za energetiku Grada Novog Sada koji su sakupili 90 kilograma starog papira, kojeg su zatim predali na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“, te na osnovu toga, od organizatora akcije dobili jednu sadnicu voća, koja je posađena u dvorištu ispred poslovnih prostorija Agencije za energetiku Grada Novog Sada u Petrovaradinu.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.*

*deo vesti preuzet sa sajta: www.mojnovisad.com