• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 37°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Održani 7. Međunarodni dani energetike i investicija

U organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj – CEDEF, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Novosadskog Sajma, 1. i 2. marta 2018. godine u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma održani su VII Međunarodni dani energetike i investicija. U fokusu ovogodišnjeg skupa bile su aktuelne teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine, kao što su: upravljanje vodama, održiva i zelena gradnja, zelena energija, energetska efikasnost, klimatske promene i javno-privatno partnerstvo i ESCO.

Međunarodne dane energetike i investicija otvorio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, a prisutnima su se obratili Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Haralambos Kunalakis, opunomoćeni ministar za ekonomske i trgovinske poslove iz ambasade Grčke u Beogradu. Otvaranju su prisustvovali i Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i Dušan Bajatović, generalni direktor JP “Srbijagas”.

U okviru Međunarodnih dana energetike i investicija svoj štand je imao Grad Novi Sad, u okviru koga se predstavila i Agencija za energetiku Grada Novog Sada sa promotivnim flajerima i uređajima iz oblasti OIE i EE (solarni kofer kao nastavno pomagalo sa izdatim priručnikom za rad sa njim, termovizijska kamera i solarni mobilni uređaj).

Pravog dana skupa na štandu Grada Novog Sada održana je konferencija za medije na kojoj su govorili dr Marijana Dukić Mijatović, savetnica gradonačelnika za implementaciju strateških projekata na temu: Investicije i Strategija održivog razvoja Grada Novog Sada, Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu na temu: Akcioni plan zapošljavanja na teritoriji Grada Novog Sada u 2018. godini i dr Aleksandar N. Ašonja, direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada na temu: predstavljanje Agencije za energetiku Grada Novog Sada, ostvarenih rezultata u 2017. i planova za 2018. godinu.

Drugog dana skupa u Okviru CEDEF Klimatskog panela Srbije, Valerija Ember iz Agencije za energetiku Grada Novog Sada je održala prezentaciju na temu: „Zelene škole Grada Novog Sada“ kojom je predstavila primere dobre prakse u školama na teritoriji Grada Novog Sada kada su u pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije i unapređenje energetske efikasnosti, a u kojima je kao nosilac ili partner u projektu učestvovala Agencija za energetiku Grada Novog Sada.

Na Međunarodnim danima energetike i investicija ocenjivan je kvalitet, a priznanje “Najbolji u energetici” poneo je Grad Zrenjanin, kao najuspešnija lokalna zajednica u podsticanju energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije. “NS- Termomontaža”, Novi Sad je najbolja kompanija u oblasti energetike, dok je najuspešniji menadžer u energetici Novosađanin Milovan Ostojić. BUCK D.O.O. Beograd je dobio priznanje za najbolji proizvod u oblasti energetske efikasnosti i to za uličnu led rasvetu, svetiljku Mistral. U Komisiji za ocenjivanje kvaliteta „Najbolji u energetici” su bili docent dr Aleksandar Ašonja, predsednik – Agencija za energetiku Grada Novog Sada i članovi: dr Zoran Čepić – Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad i Mladen Konjović – Agencija za energetiku Grada Novog Sada.