• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Izložba „Videti energiju“

U cilju isticanja evropskih vrednosti u pogledu zaštite životne sredine i unapređenja energetske efikasnosti, Agencija za energetiku Grada Novog Sada je organizovala Izložbu na temu unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu pod nazivom „VIDETI ENERGIJU“ koja je bila postavljena od 10. do 12. septembra 2010. godine, u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu. Autori izložbe su Prof dr Milica Jovanović Popović i Doc Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu a čitav projekat je finansirala Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GTZ (Deutsche Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit).
Energetska efikasnost se smatra osnovom za održivo upravljanje i razvoj savremenog društva. Zgradarstvo je delatnost koja koristi gotovo 50% ukupne energije, od čega 2/3 odlazi samo na grejanje i hlađenje. U Srbiji, prosečna potrošnja energije u urbanim zonama iznosi 150 kWh/m2 godišnje za grejanje (podaci za objekte priključene na sistem daljinskog grejanja), sa mogućnošću redukcije od gotovo 50%.
Izložba „VIDETI ENERGIJU“ predstavlja vizuelnu ilustraciju performansi omotača zgrada, poređenjem dnevnih i infracrvenih slika, prikazujući „dan“, ili ono što mi vidimo kao zgradu, i „noć“, odnosno energetske karakteristike zgrade, viđene kroz objektiv termovizijske kamere. Na detaljima ovih slika prikazane su karakteristične pozicije na omotaču sa naznačenim temperatutnim vrednostima.
Energetske karakteristike omotača zgrade su analizirane korišćenjem termovizijskog snimanja, odnosno dobijanjem termalnih informacija uz upotrebu bezkontaktnih aparata, u ovom slučaju Flir B20 infracrvene kamere. Termografija, ili „pisanje toplotom“ kreira slike koje ilustruju intenzitet zračenja u infracrvenom delu elektromagnetnog spektra (2-5µm ili 8-14µm) i predstavljaju kombinaciju emitovane (sopstvene) i reflektovane (iz okruženja) energije.
Građevinarstvo predstavlja jedno od osnovnih polja primene termografije i to uglavnom u oblasti sertifikacije i preventivnog održavanja: dijagnostifikovanja kvaliteta termoizolacije, dijagnostifikovanja zona infiltracije vazduha, definisanje zona kondenzacije, detekcije curenja u sistemima snabdevanja vodom i grejanja, blokade cevi i sl.