• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Svečano dodeljena uverenja polaznicima obuke za korišćenje ISEM-a

U okviru 8. Međunarodnih dana energetike i investicija, koji su održani na Novosadskom sajmu, drugog dana ove manifestacije, 28. februara 2019. godine, na centralnom platou održana je svečana dodela uverenja krajnjim korisnicima iz javnih objekata koji su uspešno završili obuku za korišćenje Informacionog sistema energetskog menadžmenta (ISEM). Uverenja su dodeljena za ukupno 130 lica iz javnih objekata iz nadležnosti Grada Novog Sada (osnovne i srednje škole, Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”, Dom zdravlja “Novi Sad”, administrativne zgrade, mesne zajednice i mesne kancelarije, ustanove kulture, ustanove socijalne zaštite, itd.) koja su prošla obuku koja je održana u prostorijama JP “Informatika” u Novom Sadu u periodu od 12. do 14. februara 2019. godine, od strane ovlašćenih predavača Organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP Srbija).

Na početku skupa prisutnima je prikazan video prilog o održanoj trodnevnoj obuci za korišćenje ISEM-a, a zatim ime se obratio Prof. Dr. Aleksandar N. Ašonja direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada i Energetski menadžer Grada Novog Sada koji je čestitao svim licima koja su uspešno prošla obuku za korišćenje ISEM baze. On je tom prilikom istakao da je uvođenje ISEM-a veoma značaj projekat za Grad Novi Sad, da bi se znalo koliko energije trošimo i koliko imamo prostora da ostvarimo uštede u nekom budućem periodu. Po njegovim rečima, Grad Novi Sad je jedna od najvećih lokalnih samouprava u Republici Srbiji koja ima oko 330 svojih objekata, a ISEM će pokazati kolika je potrošnja energije u ovim objektima (toplotna energija, električna energija, prirodni gas i voda) i koji su objekti prioritetni za energetsku sanaciju u narednom periodu. Prisutnima se zatim obratila Maja Matejić – portfolio menadžer za energetiku Organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP Srbija) i vođa projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji”, koja je istakla značaj i ulogu UNDP-a u pružanju podrške Ministarstvu rudarstva i energetike u sprovođenju Zakona o efikasnom korišćenju energije u delu koji se odnosi na uvođenje Sistema energetskog menadžmenta kod obveznika iz javnog sektora. Nakon toga, prisutnima se obratio Prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike koji je ukratko predstavio sistem energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama i istakao važnost aktivne saradnje velikog broja krajnjih korisnika u prikupljanju i analizi podataka. Takođe, on je najavio naredne korake Ministarstva rudarstva i energetike, kada je u pitanju razvoj energetskog menadžmenta u Republici Srbiji.

Na samom kraju manifestacije, svečano su uručena Uverenja polaznicima obuke za krajnje korisnike Informacionog sistema za energetski menadžment. Uverenja su uručili Prof. dr. Miloš Banjac, Pomoćnik ministra rudarstva i energetike i Rudolf Tot, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Foto: RTS/UNDP