• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 19°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Novi Sad svečano obeležio 5. mart – Međunarodni dan energetske efikasnosti

Međunarodni dan energetske efikasnosti obeležava se svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanog na ovaj dan, 1998. godine u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima. Osnovni cilj obeležavanja i podsećanja na ovaj datum svake godine je da se podigne svest ljudi o neophodnom smanjenju potrošnje energije kroz razumno i održivo korišćenje energetskih resursa. Energetska efikasnost podrazumeva smanjenje potrošnje energije bez narušavanja konfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. 

Tim povodom, 5. marta 2019. godine, Agencija za energetiku Grada Novog Sada je u saradnji sa Gradskom upravom za obrazovanje Grada Novog Sada u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Novom Sadu organizovala izložbu literarnih radova na temu energetske efikasnosti i takmičenje školskih timova u igranju društvene igre „Igraj za energiju“. Pokrovitelj manifestacije je bilo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije koje je u okviru Nemačko-Srpske saradnje, uz podršku GIZ-a i KFW-a, pripremilo promotivne materijale u vidu plakata, edukativne dečije društvene igre na temu energetske efikasnosti i majica za decu sa promotivnim sloganom.

Učešće u obeležavanju 5. marta – međunarodnog dana energetske efikasnosti su uzele sve osnovne škole sa teritorije Grada Novog Sada. Na početku ove manifestacije, pozdravnu reč prisutnim učenicima i nastavnicima je uputio Igor Milićević, direktor Osnovne škole „Nikola Tesla“, a zatim ime se obratio i Aleksandar N. Ašonja, direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada koji je istakao značaj i potrebu obeležavanja ovog datuma. Takođe, prisutnima se obratila i Jasna Skomrak, profesor u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, koja je prisutne upoznala sa svim aktivnostima koje se u njenoj školi preduzimaju po pitanju unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Zatim se prešlo na takmičenje školskih timova u igranju igre „Igraj za energiju“, nakon čijeg završetka su dodeljene nagrade najboljim školama. Nagrade su dodeljene sledećim školama:

  1. mesto – OŠ „Nikola Tesla“;
  2. mesto – OŠ „Kosta Trifković“;
  3. mesto – OŠ „Miroslav Mika Antić“

Svaka od nagrađenih škola je dobila diplomu i tri kompleta edukativne društvene igre na temu energetske efikasnosti „Igraj za energiju“, dok je Osnovna škola „Nikola Tesla“ kao pobednik takmičenja dobila specijalni poklon u vidu makete na kojoj su predstavljeni sistemi sa obnovljivim izvorima energije izrađeni od delova elektronske opreme (žice, konektori, baterije, diode, itd.) koja predstavlja poklon učenika Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada. Takođe, svi učenici koji su učestvovali u igri su dobili majicu sa promotivnim sloganom posvećenom 5. martu – Međunarodnom danu energetske efikasnosti.

Kada su u pitanju literarni radovi nagrade su dobili sledeći učenici:

  1. mesto – Lazar Kuzmančevič (V-1 odeljenje) OŠ „Dositej Obradović; Anja Popadić (VII-4 razred) OŠ „Jovan Popović“; Milana Krnetić (VII-1 razred) OŠ „Desanka Maksimović“ Futog;
  2. mesto – Ivana Marčeta (VI-3 razred) OŠ „Ivo Lola Ribar“; Ena Kuzman i Lana Lalić (V-5 razred) OŠ „Nikola Tesla“; Ognjen Kukolj (V-7 razred) OŠ „Kosta Trifković“;
  3. mesto – Nađa Rašković (V-1 razred) OŠ „Miloš Crnjanski“; Nikolina Migro (VI-1 razred) OŠ „22. avgust“ Bukovac; Ana Antonić OŠ „Miroslav Mika Antić“.

Svaki od nagrađenih učenika je dobio diplomu, majicu sa promotivnim sloganom posvećenom 5. martu – Međunarodnom danu energetske efikasnosti i jedan komplet edukativne društvene igre na temu energetske efikasnosti „Igraj za energiju“.