• Недеља, Јул 14, 2024
  • Нови Сад, 35°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Završen projekat edukacije energetskih menadžera gradova i opština Republike Srbije

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastukture i energetike Republike Srbije a u saradnji sa UNDP Hrvatska, gradom Osijekom i kompanijom REHAU, organizovao je u periodu od 28. februara do 2. marta i od 9. do 10. marta 2011. godine studijsko putovanje za deset energetskih menadžera iz opština Republike Srbije u Osijek, među kojima je bio i Mladen Konjović iz Agencije za energetiku Grada Novog Sada. Putovanje i obuka u Osijeku je organizovana u okviru zvaničnog projekta edukacije UNDP Hrvatska za energetske savetnike na lokalnom nivou.
Predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije su tokom ovog perioda stručnog usavršavanja dobili jedinstvenu priliku da prošire svoja saznanja i upoznaju standarde energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i da se upoznaju sa primerima dobre prakse iz Hrvatske i regiona. Posebnu pažnju izazvala je poseta energetski nezavisnoj kući u Osijeku, objektu u kom se standardi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uspešno primenjuju.
Svi energetski menadžeri su nakon održanih predavanja uspešno položili test za zvanični sertifikat UNDP Hrvatske, a CEDEF će naknadno organizovati svečanu dodelu sertifikata. Specijalizovanjem stručnih kadrova u oblasti upravljanja potrošnjom energije u opštinama omogućiće se stvaranje energetski održivih zajednica, čime se postiže povećanje ukupne energetske efikasnosti i veće primene obnovljih izvora energije u Srbiji.