• Среда, June 12, 2024
  • Нови Сад, 18°C
Agencija za energetiku Grada Novog Sada - Logo

Uskoro gradnja prvih puteva od pepela

4. maj 2015. god.

Direktorka Termoelektrane (TE) „Morava“ u Svilajncu Marija Stevanović izjavila je u petak, 1. maja 2015. godine da će to preduzeće započeti sa izgradnjom saobraćajnica od pepela iz termoelektrane čime će se rešiti problem deponije pepela i ostvariti ušteda prilikom gradnje puteva.

„Građevinski materijal i radovi u građevinarstvu u Srbiji uskoro će biti upola jeftiniji jer će se od pepela iz termoelektrana graditi putevi, brane, nasipi, proizvoditi građevinski blokovi i ploče“, kazala je Stevanović.


Prema njenim rečima, TE Morava je, u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda i drugim institucijama, započela projekat rešavanja deponije pepela koja se prostire na 30 hektara i u sloju od nekoliko metara što, kako je navela Stevanović, iziskuje velike troškove održavanja.

TE „Morava“ je prva u sistemu EPS-a koja počinje sa praktičnom primenom obavljenih naučnih istraživanja i ove godine gradićemo saobraćajnice od našeg pepela u okviru elektrane. To će biti probni projekat da pokažemo Srbiji da je to moguće, pa ćemo u skladu sa tim, za početak ponuditi EPS-u i lokalnim samoupravama u okolini
elektrane jeftiniju izgradnju puteva – kazala je Stevanović.

Ona je istakla da u svetu „firme čekaju sa džakovima ispred ekektrana da pokupe pepeo, a kod nas se zbog haotične eksploatacije šljunka ruiniraju vodotokovi“.
Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović izjavio je da su predstavnici arapskih zemalja, koji su ga kontaktirali u vezi sa pepelom, „zanemeli kada su čuli da je na našim deponijama 270 miliona tona pepela“.

„Oni ne veruju da mi ne koristimo pepeo. Neznanje i šljunkarski lobi su prepreka korišćenja pepela, a naučno smo dokazali da pepeo nema nikakav negativan uticaj, ni najmanji, po čoveka i životnu sredinu“, rekao je Despotović.

On je dodao da prilikom sanacije vodotokova Resave kod Svilajnca, Crnice kod Paraćina i Kolubare kod Obrenovca, za izgradnju nasipa treba koristiti do 80% pepela sa elektrana u ukupnom građevinskom materijalu, kako bi se uštedelo oko 60% sredstava namenjenih realizaciji tih projekata.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs